Gepost op

Mmm-maandag: recept Limburgs zuurvlees

Geen recept op maandag, maar op woensdag. Door een vreselijke verkoudheid en koorts, lukte het me niet deze blog op maandag te publiceren, maar de titel vind ik zo grappig, dat ik deze maar laat staan. Mmm-maandag, tijd voor een recept.

Ik ben een echte Limburgse van origine. En dat betekent ook dat ik gek ben op Limburgse zuurvlees. Eigenlijk hoor je dit gerecht te maken met paardenvlees, maar voor mij is dat echt een no go om te eten. Ik weet niet hoe het smaakt, het lijkt me niet lekker en dus eet ik het niet.

In deze blog een heerlijk recept voor Limburgs zuurvlees, gemaakt met rundvlees.

Belangrijk: het kost tijd. Je start de avond voorafgaand aan het bereiden zelf al met het maken van het zuur en om het vlees de perfecte garing te geven, mag je gerust 2,5 uur of langer uittrekken.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Rundvlees (soepvlees, stoofvlees enz. Reken op 200 gram rauw vlees per persoon)
  • 1 á 2 uien
  • 5 laurierblaadjes
  • Kruidnagel (hele)
  • Azijn
  • 1 kop water
  • 2 tot 3 eetlepels appelstroop
  • Flinke plakken ontbijtkoek
  • Eventueel een blik perziken
  • Boter om te bakken

De bereiding

  • Neem een af te sluiten bak en leg hierin het rauwe vlees.
  • Schil 1 á 2 uien in grove stukken en voeg die bij het vlees.
  • Voeg 1 kop water aan het vlees toe en vul aan met azijn (gewone witte azijn is prima) totdat de bak vol is en het vlees ondergedompeld is.
  • Leg nu wat laurierblad (ik doe dat op de gok, meestal een stuk of 5) bij het vlees samen met een thee-ei of ander gesloten zeefje met kruidnagel.
  • Zet het geheel een nacht in de koelkast

Trek de volgende dag minimaal 2,5 uur of langer uit voor de verdere bereiding.

  • Haal de kruidnagels en laurier uit de bak en giet het vlees af in een vergiet. Flink laten uitlekken.
  • Neem een grote braadpan en laat daar boter in smelten. Voeg vervolgens het vlees (met de uien) een toe. Bak het geheel aan. N.B. In het begin zul je zien dat er heel veel azijn nog uit het vlees gaat komen. Laat dat maar gewoon verdampen.
  • Zodra alle azijn uit het vlees is, zal het vlees gaan bakken. Doe dit gewoon naar eigen smaak.
  • Voeg 2 tot 3 eetlepels appelstroop toe (mocht het vlees te zuur zijn, dan kan er nog wat appelstroop bij of wat suiker).
  • Verkruimel een paar flinke plakken ontbijtkoek in het vlees. De ontbijtkoek lost op.
  • Het zuurvlees is klaar als het er smeuïg uitziet en uit elkaar lijkt te vallen.

Serveren met frietjes of gebakken aardappeltjes en groenten naar keuze. Zelf vind ik het lekker om er rodekool bij te eten.

Variatietip: stukjes perzik uit blik toevoegen als het zuurvlees klaar is.

 

 

De kunst is om het vlees zo lang mogelijk te laten sudderen zodat het uit elkaar valt. Het is een kwestie van geduld, maar het resultaat is er wel naar…….althans dat vinden wij Limburgers 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *